Musiikki lähetyksessä
Miten soitan musiikkia lähetyksen aikana?
Paikalla oleva tuottaja hoitaa musiikin soittamisen teknisen puolen eli painaa play-nappulaa. Juontajana sinun tulee huolehtia haluamasi musiikki joko meidän digitaaliseen musiikkikirjastoomme tai tuoda tallenne fyysisesti paikan päälle.
Voinko soittaa omia CD:eitä, vinyyleitä, kasetteja, mini discejä, betamax-kasetteja…?
Pyrimme tarjoamaan aina mahdollisuuden soittaa (virallisesti julkaistuja) CD:eitä. Kannattaa tarkistaa soitettavan biisin toimivuus kuuntelemalla levyä etukäteen, etteivät naarmut tai muut aiheuta pätkimistä.
Vinyylisoitinta emme vielä omista, sellainen on jos sellaisen joku meidän käyttöömme on lainannut tai jos tuot oman paikalle. Sovi tekniikkatiimin kanssa erikseen, saadaanko laitteesi kiinni mikseriimme järkevästi.
Kasettisoitinta meillä ei ole eikä välttämättä tule. Muuten sama kuin vinyylisoittimen kohdalla.
Jännemmät formaatit soittimineen joudut sopimaan itse tekniikkatiimin kanssa.
Voinko soittaa netistä ostamaani musiikkia?
Riippuu lähteestä. Kiellettyjen listalla ovat ainakin suoratoistopalvelut sekä Amazon Music.
Tällä hetkellä (2025) ok musiikkikauppoja ovat:
musa24.fi
Applen iTunes store.
SupremeBPM (Clubijytää)
Bandcamp (vaatii myös artistin luvan tai soveltuvan CC-lisenssin; toimita siis musiikin mukana artistilta lupa esittämiseen ja kuitti)
SoundCloud (vaatii myös artistin luvan tai soveltuvan CC-lisenssin; toimita siis musiikin mukana artistilta lupa esittämiseen ja kuitti)
Millainen kuitti tai lupalappu täytyy olla?
Artistilta saatu lupa voi olla ihan vapaamuotoinen. Ilmetä täytyy a) kuka antaa luvan soittaa b) mitä antaa luvan soittaa c) missä antaa luvan soittaa. Lisäksi artisti voi halutessaan määritellä tarkemmin, milloin saa soittaa eli onko lupa vain tietylle ohjelmalle, tähän lähetykseen vai hamaan ikuisuuteen.
Kuitissa tulee näkyä a) mistä on ostettu b) mitä on ostettu c) ostotapahtuman tunnus (tai maksutapahtuman). Varmin tapa laittaa kerralla oikeat jutut on etsiä jostain valikosta tapa ladata palvelusta kuitti.
Protip: kuittia tai lupalappua selaimessa katsellessasi paina "tulosta" ja valitse tulostimen sijasta "save to pdf" tjsp. niin tulee kerralla hyvä.
Mitä minun on varmistettava ennen digitaalisen musiikin lähettämistä?
Kun olet hankkinut musiikin laillisista lähteistä ja sinulla on tallessa kuitti ja/tai artistin lupalappu (ks. yllä), varmista vielä, että kappaleissa on metatiedot kunnossa. Huom: me emme hyväksy musiikkikantaan sellaista musiikkia, jossa biisin metatiedot eivät ole kohdillaan. Eli varmin tapa saada musiikki läpi musakantaan on varmistaa vielä tiedostokohtaisesti, että ne sisältävät kaikki tarvittavat metatiedot. Klikkaa tiedostoa hiiren oikealla näppäimellä ja valitse Properties tai Ominaisuudet. Hakeudu välilehdelle Details:
Title: kappaleen nimi.
Contributing artists: ne artistit, jotka esiintyvät biisissä. Kuvan esimerkissä siis pääasiallinen esittäjä Kalevauva.fi ja featuring artist Loiriplukari. Jos biisi on kokoelmalevyltä, annetaan tänän kohtaan biisissä esiintyvien artistien nimet.
Album artist: levyn pääartisti. Jos biisi on singlejulkaisu, anna nimeksi pääasiallisen artistin nimi, esimerkiksi Kalevauva.fi. Jos biisi on useampia artisteja sisältävältä kokoelmalevyltä, anna nimeksi Various Artists.
Album: levyn nimi. Jos biisi on singlejulkaisu, anna levyn nimeksi singlejulkaisun nimi (usein sama kuin kappaleella muttei aina). Jos biisi on osa kokoelmalevyä, albumin nimeksi annetaan kokoelmalevyn nimi.
Year: biisin tai levyn julkaisuvuosi. Käytä aina hankkimasi julkaisun julkaisuvuotta, vaikka kappale olisi levytetty saman artistin toimesta aiemminkin.
#: järjestysnumero levyllä. Jos biisi on julkaistu irrallisena, anna numeroksi 1.
Lähettäessäsi musiikkia lähetä sekä musiikkitiedostot että ostokuitti!
HUOM! Vain kappaleen metadatalla on merkitystä. Sillä, mitä tiedostonimessä lukee, ei ole merkitystä, joten siihen ei tarvitse koskea, jos ei itse halua.
Voinko soittaa musiikkia Spotifyn tai muun streamauspalvelun kautta?
Streamauspalvelut ovat tämänhetkisen (2024) tekijänoikeussysteemien perusteella ainoastaan yksityiskäyttöön. Turun Wappuradio voisi ostaa palveluna jonkin julkiseen esittämisen sallivan streamauspalvelun, mutta tällä hetkellä olemme päätyneet kartuttamaan omaa musiikkikirjastoa. Ja ei, streamauspalvelusta omalle koneelle lataamasi sisältö ei myöskään käy.
Miksi .flac tiedostomuoto? Mikä se ees on?
Free Lossless Audio Codec on tapa pakata musiikkia häviöttömästi ja toistamisen vaikeutumatta. Äärimmäisen näppärä siis käyttötarkoitukseemme. Pakkausalgoritmi perustuu musiikin ominaisuuksille jotenkin vaikeasti. Meidän kannalta olennaisinta kuitenkin on, että se pienentää musiikkitiedoston kokoa laadun muuttumatta pakkaamattomasta waveform (.wav) muodosta.
Eiks MP3 ole ihan hyvä muoto ja pakkaa vielä pienemmäksi tiedostoja?
Onhan se hyvä, mutta häviö muokkaa musiikista pois dataa muuttaen sen sointia. Häviötön pakkaus varmistaa toiston sellaisena, mihin artisti on pyrkinyt. Korkealaatuista musiikkia on myös mukavampi kuunnella vaikkei eroa aina tiedostaisi. Elämän helpottamiseksi otamme musiikkikirjastoomme kyllä myös mp3 muotoista musiikkia korkealla bitratella 320Kbps tai vähintään 190Kbps.
Mitä audiotiedostoja siis otetaan vastaan?
.flac, .wav, .m4a, .mp3 (bitrate 320 kbps tai väh. 190 kbps). Tarkistakaa myös että tiedostossa on metadata kunnossa. Systeemimme lukee metadatoja välittämättä suuremmin tiedostonimestä.
Soittorajoitukset, onko semmosia?
Pelkässä nettiradiossa on Gramexin määrittelemät rajoitukset. Kun lähetämme myös FM-taajuudella (eli ainakin wappuisin) eivät nämä rajoitukset koske meitä. Tiettyyn artistiin ja/tai albumiin keskittyvän ohjelman voi siis musiikin puolesta tehdä.
Webcasting-toiminnassa ei saa soittaa kolmen tunnin ajanjakson aikana:
(i) Enempää kuin 3 uraa samalta albumilta eikä enempää kuin 2 saman albumin uraa peräkkäin
tai
(ii) enempää kuin 4 uraa samalta artistilta eikä enempää kuin 3 saman artistin uraa peräkkäin.
Webcasting-lähetyksistä ei saa julkaista tai julkaisutta etukäteen soittolistoja, joista käyvät ilmi tiettynä määrättynä ajankohtana soitettavien äänitteiden, albumien tai artistien nimet.
Metadata
https://www.discogs.com/ on hyvä tiedonlähde musiikkijulkaisuista.
Mp3Tags on näppärä ohjelma metadatojen lisäämiseen ja muokkaamiseen, varsinkin useampaan tiedostoon yhdellä kertaa.
Mitä se metadata on?
Kaikkea kappaleisiin liittyvää tietoa mikä ei ole musiikkia. Esim. biisin kesto, artistin nimi, julkaisuvuosi… eli käytännössä kaikki mitä voit EAC:n tekstikenttiin kirjoittaa. Tällä tiedolla soitin löytää oikean biisin.
Huom! Jos saat musiikkia artistilta suoraan, tiedostoissa harvoin on metadataa valmiina. Lisää ainakin otsikko ja albuminesittäjä (%title% ja %albumartist%) kenttiin oikea tieto. Muut voi jättää tyhjiksi.
Apua tää EAC tarjoaa levystä 16 eri metadata versiota, minkä valitsen?
HUOM! Tällä valinnalla ei ole rippauksen onnistumisen kannalta merkitystä. Se on vain tekstiä, levyn tarkistusdata tulee ihan muualta. Valintaansa voi myös muuttaa helposti Database -> Get CD information from -> Remote metadata provider (tai Alt+G)
Turvallisin valinta on kärkipään eurooppalainen painos. Suosituista artisteista voi löytyä kirjattuna metadataa useasta eri painoksesta. Levyt ovat yleensä saman sisältöisiä, jos ovat ilmestyneet samoihin aikoihin, eli ei ole juurikaan merkitystä minkä maan version avaat. Kaikki tieto on myös muokattavissa käsin jos eroavaisuuksia löytyy.
Pitämällä kursoria valinnan päällä tulee näkyviin kappalelistaus. Jos se vastaa levyn kansissa lukevaa ja vuosiluku täsmää niin todennäköisesti metadata on oikein.
Mitä metadatasta pitäisi tarkistaa ja tarvittaessa korjata?
Levyn nimi ja LEVYN painosvuosi. Joskus kun täysin vastaavaa levyä ei löydy ehdotukseksi tulee joku ihan muu levy jossa on sama määrä about saman pituisia kappaleita. Usein release yeariin merkitään musiikin julkaisuvuosi, meidän musiikkikirjastossamme kuitenkin levyn painosvuosi.
Biisilistan ensimmäinen, viimeinen ja sattumanvarainen kappale. Jos näiden nimi ja uran numero (track number) vastaavat todennäköisesti muukin on oikein.
Teoksen sisältämien levyjen määrä ja levyn numero. Joissain erikoispainoksissa voi olla mukana lisä DvD tms. FreeDB:stä tulevissa tiedoissa lukee yleensä multidiscien tapauksessa virheellisesti 1 CD, koska tietopankkinsa ei tue multidiscia. Levyn numero on sitten kirjattu nimeen, mutta me emme toimi näin.
Ylimääräiset sulkujen sisällä olevat tiedot, kuten euroviisulevyihin joskus ujutetut esittäjämaiden nimet, eivät kuulu kappaleen nimeen. (live) tai (radio mix) ovat ihan ok, jos levyllä muuten on tavallinen versio kappaleesta (jos albumi on keikkataltiointi ei ole kauheasti järkeä lisätä jokaiseen biisin nimeen (live)).
Isot vai pienet alkukirjaimet?
Lyhyt vastaus: Sen mukaan miten levyn kannessa on kirjoitettu.
Pitkä vastaus: Ei ole niin justiinsa, varsinkaan kun kansitaiteesta ei saa aina selvää. Joku logiikka kannattaa kuitenkin itsellä olla. Suositus: aina nimen ensimmäinen kirjain isolla (helpottaa lukemista) ja kaikki paitsi pikkusanat (the, of, a…) isolla kirjaimella englanninkielisissä. Suomenkielisissä tavallisen kirjoitustavan mukaan. Poikkeuksia: deadmau5, Värttinä - iki, Absoluuttinen Nollapiste - iiris jne. joissa artisti on selkeästi tarkoituksella valinnut pienen/ison kirjaimen ja kirjoitusasu esiintyy myös discogs.comissa tai muissa lähteissä.
Tiedoston nimessä ei saa olla merkkejä \/:*?”<>| mitä teen?
Laita tilalle joku sallittu välimerkki. _ eli alaviiva on turvallinen valinta. Tarkista että metadataan tulee oikea merkki, siellä ei tämmöisiä rajoituksia ole. Soitin osaa näitä lukea (yleensä, ja jos ei osaa näyttää laatikoita tilalla).
Vihje: windows koneissa saat ajatusviivan – painamalla pohjaan alt ja sen jälkeen näppäilemällä 0150 numpadista.
Esim: Anthems: Hip-Hop III muotoon Anthems- Hip-Hop III tai > album title goes here < muotoon ] album title goes here [
EAC:n asetuksissa on määritelty korvaavat merkit kielletyille, voit toki käyttää myös niitä.
Rippaus levykantaan
Miksi pitää ripata, eikö musiikkia voi vain kopioida levyltä?
Rippaaminen on musiikin kopioimista levyltä. CD:ssä musiikki on tallennettuna digitaalisesti ykkösinä ja nollina ja voitaisiin siinä mielessä teoriassa siirtää sellaisenaan tietokoneen kovalevylle. Ongelma tässä on kuitenkin näiden ykkösten ja nollien lukeminen CD-aseman laservalolla. Tämä on käytännössä sen verran epätarkka prosessi, että virheitä sattuu paljon ja niiden korjaamiseksi joudutaan käyttämään korjausalgoritmeja jo optimaalisessakin tilanteessa. Asia mutkistuu entisestään jos ja kun CD:n pinnassa on epäpuhtauksia, naarmuja ja eri CD-asemat toimivat hieman erilaisilla tavoilla.
Mistä EAC tietää onnistuiko rippaus?
HUOM. Tämä on täysin erillistä metadatasta. Ei siis ole rippauksen onnistumisen kannalta merkitystä mitä olet metadataan kirjannut tai mistä olet valmiin datan hakenut.
Lyhyt vastaus: A) Tarkistamalla levyn eheyden korjausalgoritmilla sekä B) vertaamalla AccurateRIP ja CUETools palveluiden tietokantoihin, josta yleensä löytyy vastaavasta levystä tehtyjä rippauksia.
Miten varmistan rippauksen onnistumisen?
Lue ohjeemme. Oikeesti lue ne ohjeet ja laita asetukset kuntoon.
Levyjä varten kannattaa varata pehmeä liina (näyttöjen/optiikan puhdistamiseen tarkoitettu liina ja puhdistusaine on turvallisin) jolla kevyesti pyyhkäisee levyn pohjan. Rasvaisten sormenjälkien poistaminen voi vaatia hönkäisyn verran kosteutta. Kirkasta heijastusta vasten näkyvät pintanaarmut eivät yleensä haittaa rippaamista. Tasaisessa valossa näkyvät ja uran myötäiset naarmut ovat suurin ongelma.
Tää levy on ihan naarmuilla, kannattaako edes yrittää?
Kannattaa. Silmällä on vaikea arvioida mikä naarmu on olennainen aseman laservalon kannalta. Dataa käsittelevät korjausalgoritmit ovat myös yllättävänkin tehokkaita.
Entä jos levy ei rippaudu?
Jos ei ole ehdottoman tärkeää saada ohjelmaa varten tuota musiikkia kannattaa vaan tylysti siirtyä seuraavaan levyyn. Voit myös antaa EAC:n ripata ne urat jotka rippautuvat ongelmitta joko antamalla koneen ruksuttaa yön yli tai käyt välillä painamassa “skip track” kun ongelmia havaitaan. Muista skipata sekä test että copy vaihe.
Milloin rippaamista kannattaa yrittää uudestaan?
Jos saat levyn pintaa pyyhittyä puhtaammaksi.
Jos EAC ei raportoi virhettä vaiheessa “test track 2”, mutta herjaa errorilla kohdassa “copy track 2”, kannattaa yrittää uudelleen. Tässä tapauksessa levyn pitäisi olla ok, mutta kopioitaessa jotain meni tekniikassa vikaan. Vastaavasti jos “test track” menee läpi, mutta “copy track” ei, kannattaa kokeilla vielä.
Mites nää kopiosuojatut levyt?
Copy Control löytyy joistain 00-luvulla julkaistuista levyistä ja yleensä sotkee CD:n rippaamisen, joskus myös tietyntyyppisissä asemissa soittamisen (erityisesti tietokoneiden tai pelikonsolien asemat). Näitä voi yrittää ripata, mutta onnistuminen on hyvin epävarmaa. Joskus voi löytyä uusintapainos, jossa kopiosuojaus on suosiolla unohdettu.